Honduras La Florencia – mielona

62,00 120,00 

Specyfikacja

Gatunek
100% Arabica
Nuty smakowe
Wszystkie podane nuty smakowe nie stanowią sztucznego dodatku lecz są wynikiem w jakich warunkach dojrzewa kawa. Mleczna czekolada, dojrzałe śliwki, gruszki , marcepan.
Profil smakowy
gładka i lekko kwaskowa
Moc kawy
Delikatna
SCA
87,5
Kraj pochodzenia
Honduras
Region
La Florencia

O kawie

Dojrzałe owoce kawowca są ręcznie zbierane i wkładane do wiader z wodą. Te, które zostają na powierzchni wody są wyrzucane, ponieważ oznacza to, że nie są gotowe do dalszej obróbki. Te, które lecą na dno, są poddawane dalszym krokom. Suszenie może trwać od 10 do 14 dni, w słoneczne dni, jeśli nie jest ciepło, może to zająć nawet miesiąc.

 

Farma

Zlokalizowana 1600 metrów nad poziomem morza, w gminie Opatoro, farma La Florencia cieszy się temperaturą osiągającą od 15 do 30 stopni Celsiusza. Ze względu na wysokość terenu, na której się znajduje, farmerzy korzystają z pomocy koni aby transportować owoce kawowca.

Producent

Isaura Martinez posiada plantację La Florencia od kiedy miała 25 lat. Zaczęła uprawiać kawę na powierzchni 4 hektarów. W ciągu następnych paru lat weszli w posiadanie pięciu nowych farm, co równało się 60 hektarami powierzchni, specjalnie przeznaczonej do hodowli wysokiej jakości kawowców. Jednak nie zawsze było łatwo. W 2007 posiadłość Isaury dotknęła rdza i musiała być stopniowo przemieszczana, co zajęło 3 lata.

Podobne produkty

Shopping Cart
Scroll to Top